Geplaatst op

Met een armrod laat je je handpop leven!

Met een armrod laat je je handpop leven! 
 
Veel van de handpoppen in deze webwinkel zijn zogenaamde rod puppets, dat wil zeggen dat een van de ledematen van de handpop bewogen kan worden met een armrod. 
 
De Sillypuppets in deze webwinkel worden geleverd met een armrod. Een armrod kan een prima hulpmiddel zijn voor poppenspelers. Wat is een armrod? 
 
Een armrod (letterlijk vertaald : armstok) is een stok waarmee het mogelijk is om de arm van de handpop te bewegen. Buiksprekers gebruiken er een omdat de andere hand gebruikt moet worden om de mond van de buikspreekpoppop te bewegen. 
 
Wordt de Sillypuppet gebruikt als poppenkastpop door de benen te verwijderen dan kunnen er zelfs twee armrods gebruikt worden die wel met een hand bediend moeten worden.Gebruik in dat geval de duim en wijsvinger om de rods te bewegen. 
 
Wat kun je met een armrod doen? Er is veel mogelijk. Een handpop kan zwaaien met  zijn arm naar het publiek, zich achter de oren krabben van verbazing of een tik uitdelen als mijn commentaar hem niet aanstaat. Dit alles tot vermaak van het (kinder)publiek. 
 
Een paar jaar geleden was ik uitgenodigd om een bijdrage met mijn handpoppen en buikspreekpoppen te geven in een kerkdienst. Voor 
de dienst begon ben ik met mijn buikspreekpop Antonio in de hal gaan staan. Mijn handpop zat daarbij op een tafeltje en begroette iedereen die binnenkwam, daarbij vrolijk zwaaiend met zijn arm. Veel mensen die binnenkwamen vonden het leuk om mijn handpop Antonio een hand te geven (ook volwassenen) en sommige mensen deden dat ook heel uitgebreid. Everybody likes a Puppet zeggen ze in Amerika. (Iedereen houd van een handpop) 

Geplaatst op

Het kiezen van een handpop of buikspreekpop

Het kiezen van een handpop of buikspreekpop

 Een buikspreekpop kopen is geen alledaagse bezigheid. Welke handpop
 kies ik uit uit de vele buikspreekpoppen in deze webwinkel? Er is zoveel
 keus en er zijn zoveel verschillende soorten

Waar willen de de buikspreekpop voor gebruiken?

Het hangt ervan af waar u de handpop voor wilt gebruiken.
Gaat het om een kado dan laten veel ouders zoon of dochterlief een handpop uitkiezen. Als u zelf een handpop of buikspreekpop uitkiest voor een sketch of poppenact, dus om bij gelegenheid mee op te treden is het goed om een puppet uit te kiezen die u aanspreekt en bij u past. U hoeft niet te kunnen buikspreken om een leuke act met een Sillypuppet te kunnen doen hoewel de handpoppen daar bij wel zeer geschikt voor zijn.

Welk stemgeluid gaan we gebruiken voor de buikspreekpop?

Bij een buikspreekpop hoort een stemgeluid wat u zelf zal gaan voortbrengen. Bij handpop Kennie of een andere jongenspop hoort een jongensstem en bij  handpop Amy hoort een meisjesstem. Heeft u vanuit u zelf een donkere of lage stem dan wordt dat laatste wat moeilijker maar ligt een buikspreekpop als Enrico of George meer voor de hand.

Welk karakter gaan we de buikspreekpop geven?

Naast het stemgeluid hoor bij een handpop een karakter. Is hij brutaal of verlegen? Bijdehand en intelligent? Een handpop die vandaag verlegen is maar de volgende keer vreselijk brutaal is niet consequent. Het is goed om een gekozen karakter voor een handpop consequent te handhaven. Bii een optreden met mijn poppenteater “de poppenkist” gebruik ik vaak een mix van handpoppen die bijdehand zijn, zelfingenomen maar altijd vriendelijk. 

Mogelijkheden met meerdere handpoppen tegelijk

 Het is heel leuk om bijvoorbeeld twee handpoppen aan te schaffen die heel
 verschillend van karakter zijn en allerlei dingen met elkaar te laten
 beleven.  Bij de Sillypuppets is het zelfs mogelijk om een heel gezin (zie
 foto boven) aan te schaffen, dus een vader en moeder met eventueel
 een grootmoeder en zonen.
 Een ander voorbeeld is om een jongenshandpop en een meisjeshandpop te
 nemen,en die vervolgens bepaalde onderwerpen met elkaar te laten bespreken.
 In een klaslokaal of creche kan dit dan een vast terugkerend element
 worden. We kunne  bijvoorbeeld elke week een kleine voorstelling geven met de handpoppen Kennie en Amy die op speelse wijze een samenvatting geven van de geleerde lessen. Het is een van de vele mogelijkheden die de handpoppen bieden.

 Ik wens u heel veel succes en plezier met de keuze van uw handpoppen!